I fjor sommer fikk vi opprørte meldinger fra botanikere som reagerte sterkt på sprøyting i vegkanter som blant annet rammet rødlistede arter. I år har vi tenkt å ta tyren ved horna; altså vegeier Rogaland fylkeskommune. For få år siden overtok fylkeskommunene alle fylkesvegene fra Statens Vegvesen. Da melder det seg mange spørsmål, blant annet om den nye vegeierens policy når det gjelder skjøtsel og vedlikehold av vegkantene. Har fylkeskommunene god nok kunnskap om sårbare og verdifulle vegkantblomster? Hvordan blir vegkantskjøtselen utført og ikke minst når? Det er viktig at villblomster som trives best i det skrinne jordsmonnet i vegkantene ikke blir slått før etter frøsetting.
Fylkeslaget sammen med våre kollegaer i Hordaland og Akershus deltar i et vegkantprosjekt som er finansiert av Miljødirektoratet og administrert av forbundets sekretariat. Vi har fått kontakt med fylkeskommunens samferdselsavdeling og blitt enige om at vi skal arrangere vegkantseminarer i høst. Det er viktig at frivillige naturvernere og botanikere blir kjent med fylkeskommunens skjøtsel og vedlikehold av vegkantene. Og det er viktig for fylkeskommunen å gjøre seg kjent med kompetansen som frivillige besitter.
Så snart vi blir enige om datoer vil arrangementene bli publisert og alle som er interessert i tematikken kan delta. Følg med i nyhetsbrev og på vår Facebookside.
Bildet: Artsrike vegkanter ble snauklippet på Ombo i sommer og reaksjonene var sterke. Foto: Svein Golf Helleland
Hovedbildet: Flere steder som her på Hellvik i Egersund kan villblomstene bli utkonkurrert av fremmede arter som gyvel og lupiner. Foto: Erik Thoring