Velg en side
  1. Hjem
  2. Nyhetene
  3. Smertegrensen for villreinen i Ryfylke er overskredet. Nå kan det bli enda verre

Smertegrensen for villreinen i Ryfylke er overskredet. Nå kan det bli enda verre

Sammen med NJFF Rogaland og Birdlife Rogaland er Naturvernforbundet i Rogaland med på en høringsuttalelse som tar for seg Lyse Kraft sine planer for opprusting og utvidelse av Røldal- og Suldal-kraftverkene. I uttalelsen, som er sendt via Forum for natur og friluftsliv i Rogaland (FNF), påpekes den prekære situasjonen for villreinstammen i Ryfylke villreinområde.

Villrein. Foto Tor Punsvik

Lyse Kraft har søkt om å få bygge et pumpekraftverk mellom de eksisterende magasinene Holmavatnet og Kvanndalsfoss, noe som vil medføre hyppigere svingninger i vannstanden og reduserte muligheter for villreinen til å kunne trekke over Holmavatnet.

«Smertegrensen for hva den sterkt svekkede villreinstammen tåler er allerede overskredet. Omsøkte tiltak vil være i strid med verneformål og nasjonale forvaltningsstrategier for bevaring av villreinen», står det i høringsuttalelsen.

Les hele uttalelsen her: Uttalelse til Søknad om dispensasjon fra verneforskrift.

Foto: Tor Punsvik

Forrige nyhet

Nye detaljer for gruveplanene som vil rasere store naturområder

17. september 2024

Hovedmomentene i Norge Mineralers planinitiativ for gruvedrift i Dalane er nylig oversendt Eigersund kommune. Nå blir gruveprosjektet en sak på høstens landsmøte i Naturvernforbundet. Inngrepene er av et omfang som mangler sidestykke i Norge.