Pinlig Stavanger!
I 2012 finansierte Stavanger kommune byggingen av en flytende fugleholme i Mosvatnet i påvente av en permanent øy. Fugleøya kom aldri og nå er den flytende holmen slept til land for å skrotes etter 10 års tjeneste.
Alle politiske vedtak og gode intensjoner om å bygge fugleøy har vist seg å være fullstendig verdiløse. Det er pinlig for en kommune som pynter seg med slagordet «en grønn spydspiss». Den spissen er rimelig sløv, for å si det mildt.
Fugleøya i Mosvatnet ble første gang lansert for over 50 år siden av daværende parksjef Arne Berglia. Den skulle komme som en kompensasjon for de omfattende utfyllingene i Mosvatnet i forbindelse med byggingen av Motorveien og oppgradering av Madlaveien. Forslaget ble videreført i Grønn plan fra 1991, men endte som et luftslott. I 2008 tok Naturvernforbundet opp igjen hansken. Politikere og administrasjon stilte seg positive. Men det endte altså opp med en flytende fugleholme med begrenset levetid. Løftene om at holmen skulle bli erstattet med en permanent fugleøy ble aldri fulgt opp verken av det forrige eller det nåværende politikerflertallet. Så lite verdt er naturmangfoldet i en av Rogalands beste fuglesjøer.
Nå ligger «holmevraket» og dypper i bukta utenfor Mosvangen camping. Der skal den demonteres og fjernes. Naturvernforbundet foreslo at holmen ble rigget på ny og ankret opp ved Måkeholmen i Mosvatnet. Forslaget ble avvist av administrasjonen.
I 14 år har Naturvernforbundet sloss for fugleøya som parksjef Arne Berglia foreslo på 1970-tallet. Med vrakingen av flyteholmen er vår kampanje for fugleøya i Mosvatnet avsluttet. Det har vist seg at det verken er vilje eller evne til å gjennomføre et tiltak som ville styrket naturmangfoldet i Mosvatnet.
Bildet: Vraket av fugleholmen ved Mosvangen camping er en illustrasjon på manglende vilje og evne til å styrke naturmangfoldet i Mosvatnet. Foto: Erik Thoring
Nyeste nyheter
- Erik ser tilbake: – Nå fortsetter kampen som frivillig
- Her kommer ikke Lars Monsen
- Solsatsprosjektet går mot slutten
- Besøkte Mostun for å feira godt nytt for havet
- Mostun-tilbud rammes av budsjettkutt
- Gripende og engasjerende om vindkraft
- Stadig fleire melder seg inn i Naturvernforbundet
- Vindkraft i Rogaland: Hva skjer nå og hva betyr det for deg?
Høstens mest brennaktuelle foredrag på Mostun på torsdag
23. november 2022
Når du får vanlige folk til å gå i fakkeltog for Norges rikeste, har du lykkes som lobbyist, skriver Simen Sætre og Kjetil Østli i en kronikk i Aftenposten 19. november.
Mosvatnet – størst i Rogaland
12. desember 2022
Mosvatnet i Stavanger har den største hettemåkekolonien i Rogaland. Men det var bare drøyt en halv unge per reir som kom på vingene.
Kontaktinfo
Post: Henrik Ibsensgate 59, 4021 Stavanger
Besøk: Mostun natursenter, Henrik Ibsensgate 59, 4021 Stavanger.
Inge Steenslands hus, Henrik Ibsensgate 61, 4021 Stavanger
Telefon NiR: 966 10 221
E-post: rogaland@naturvernforbundet.no
Åpningstid kontoret: 08.30–15.30
Telefon BVJ: 977 12 253
E-post: post@bvj.no
Telefon utleie: 977 94 816
E-post: utleie@mostun.no
Kontonummer drift: 1503 80 05879
Giverkonto (naturvernfadder): 3201 41 63327
Organisasjonsnummer: 971 339 993