Planområdet for gruveprosjektet har et areal på hele 67 kvadratkilometer. Det tilsvarer cirka 15 prosent av arealet i Eigersund kommune og er til sammenligning nesten tre ganger så stort som hele Randaberg kommune!
Norge Mineraler legger fram tre alternativer for deponi. Den foretrukne løsningen er et gigantisk landdeponi ved Helleland, i tillegg til bruk av to innsjøer til deponi. Det pekes på tre havnealternativer. Førstevalget er Regevika, som ligger like ved Aker Solutions sitt anlegg på Eigerøy. Regeviga er ifølge Dalane Tidende tidligere blitt lansert som «Norges minste nasjonalpark».
Fastboende, hyttefolk og andre frykter at store deler av naturen i det planlagte utbyggingsområdet vil bli ødelagt. Naturvernforbundet i Rogaland deler bekymringen, og jobber for å få avvist gruveplanene. Nå blir dette også en sak på høstens landsmøte i Naturvernforbundet.
«Inngrepene er av et omfang som mangler sidestykke i Norge. Etter vår mening har dette prosjektet nasjonale dimensjoner og det er derfor viktig at Naturvernforbundet prioriterer prosjektet i arbeidsprogrammet slik at fylkeslag og lokallag får den nødvendige bistand til å kjempe mot dette uakseptable prosjektet», heter det i et forslag fra fylkeslaget i Rogaland.
Gruveplanene har gjort det aktuelt for Naturvernforbundet å starte opp et lokallag i Dalane, og det jobbes nå med å få på plass et interimstyre for det nye lokallaget.
Årsmøtet i Naturvernforbundet i Rogaland gjorde i vår et enstemmig vedtak, som blant annet sier at gruvedriften vil få dramatiske konsekvenser for befolkning og natur. Naturvernforbundet mener at konsekvensene i sum er uakseptable og at prosjektet må skrinlegges jo før jo heller. Naturen i Dalane er fra før preget av vindkraftutbygging.
Illustrasjonen er hentet fra planinitiativet, som viser mulig plassering av de viktigste elementene for gruvedrift på Hetlandsheia ved Helleland. Tegningen er laget av SRK Consulting for Norge Mineraler.