Velg en side
  1. Hjem
  2. Nyhetene
  3. Nå står kampen om vindkraft i Sirdal

Nå står kampen om vindkraft i Sirdal

I slutten av oktober skal kommunestyret i Sirdal skal ta stilling til Hydro Rein sine planer for Skreå-området. – Utbygging av vindkraft er et betydelig arealinngrep og vi har ikke mer natur å miste i Rogaland og Agder, påpeker Randi Storhaug og Ingeborg Vrenne (bildet).

Fra der hvor de står på bildet, og fjellmassivet bak dem, har SG Energy Park sammen med Hydro Rein og IOWN Energy planer om å sette opp rundt 50 opptil 270 meter høye vindturbiner med tilhørende veier.

Området ligger mellom Hunnedalen og Skreådalen på grensen til Rogaland fylke og er et stort, sammenhengende område med inngrepsfri natur. Det er et kupert terreng med mange topper og mellom disse er det myrlendt terreng. I dette området er det tidligere fremmet nasjonalpark/landskapsvernområde av Miljødirektoratet og Statsforvalter.

Dette vindindustriområdet ligger innenfor leveområdet til villreinen, som er en nær utryddingstruet art i Norge. Dersom du har vært på turistforeningshytten som heter Tomannsbu så har du vært i dette området.  

– Utbygging av vindkraft er et betydelig arealinngrep og vi har ikke mer natur å miste i Rogaland/Agder, påpeker Randi Storhaug og Ingeborg Vrenne, som er styrerepresentanter i Naturvernforbundet.

Kommunestyret i Sirdal skal ta stilling til Hydro Rein sine planer for Skreå-området i kommunestyremøtet på Tonstad 31. oktober. I det samme møtet skal politikerne også ta stilling til Norsk Vind sine planer om vindkraft i Bergeheia vest for Sirdalsvatnet. Dette er også et område med uberørt natur og et rikt dyreliv. 

– Lokalpolitikere har et stort ansvar og det betyr noe for naturen hvem folk stemmer på, understreker Randi Storhaug og Ingeborg Vrenne.

Naturvernforbundet mener at store, sammenhengende naturområder med urørt preg kvalifiserer til tidlig avslag av vindkraftprosjekter. Sirdal kommune må bruke makten de har fått til å si nei til konsekvensvurdering og med det stoppe videre konsesjonsprosess. Det finnes allerede mer nok kunnskap om verdien av å bevare disse områdene for fremtidige generasjoner. 

 

Bildet: Randi Storhaug og Ingeborg Vrenne på befaring i området ved Skreå høsten 2023. Foto: Ingeborg Vrenne

Forrige nyhet

Smertegrensen for villreinen i Ryfylke er overskredet. Nå kan det bli enda verre

1. oktober 2024

Sammen med NJFF Rogaland og Birdlife Rogaland er Naturvernforbundet i Rogaland med på en høringsuttalelse som tar for seg Lyse Kraft sine planer for opprusting og utvidelse av Røldal- og Suldal-kraftverkene. I uttalelsen, som er sendt via Forum for natur og friluftsliv i Rogaland (FNF), påpekes den prekære situasjonen for villreinstammen i Ryfylke villreinområde.

Neste nyhet

Urovekkande utsikter for naturen i Rogaland

14. oktober 2024

Naturskadane i Rogaland er massive, og verre skal det bli. Me bur i eit fylke som er ein «versting» når det gjeld å ta vare på naturen rundt oss.