Men går regnestykket i hop dersom det blir en massiv satsning på kraftkrevende industri – datalagring, batteriproduksjon, hydrogen- og ammoniakkfabrikker? Spørsmålet er relevant fordi det pågår en storstilt jakt etter fabrikktomter og strømavtaler over hele fylket. Datalagringsselskapet Green Mountain forsøkte å kapre tomt på Kalberg i Time, men mislyktes og satser nå på stålverkstomta på Jørpeland i Strand. I Sauda har et annet utenlandsk selskap konkrete planer om å produsere grønn ammoniakk. Planer fins også i Haugalandet næringspark i Gismarvik, Hetlandsskogen i Bjerkreim og i andre etablerte næringsområder.
Andre kraftkrevende virksomheter innen bergverk og landbasert oppdrett planlegger for økt vekst.
Rogaland fylkeskommune har i en rapport fra 2022 anslått at det vil være et økt effektbehov på mellom 2000 og 3000 megawatt (MW) dersom alle kraftkrevende planer realiseres. To store nye kraftlinjer til Fagrafjell i Time og Gismarvik i Tysvær tilfører ny kapasitet tilsvarende 700 MW. Det kan bety at det må bygges enda flere kraftlinjer om behovene for kraft skal dekkes. Det er også fare for et økt press på utbygging av vind og vannkraft i Rogaland.
Naturvernforbundet mener at politiske myndigheter må ta styringen med kraftpolitikken og ikke overlate dette til markedets frie krefter. Vi krever også at kraftkrevende industri som produserer store mengder overskuddsvarme må nyttiggjøre energien og ikke sende den ubrukt ut i sjø eller vann. Det gjelder særlig de aktuelle prosjektene på Jørpeland og i Sauda.
Foto: Må det bygges nye store kraftlinjer dersom de satses tungt på ny kraftkrevende industri? Fra den nye 420 kV linja mellom Lysebotn og Fagrafjell. Foto: Erik Thoring