Velg en side

Blir naturen taperen når Lysefjorden skal utvikles?

Lysefjorden er svært attraktiv for både reiselivsnæringa og naturverninteressene.

Har Preikestolen- og Lysefjord-området plass til hundretusener av flere besøkende uten at naturen ødelegges? Den nye regionplanen for området kan komme til å sette viktige naturverdier under sterkt press.

I forbindelse med den nye regionplanen for Preikestolen og Lysefjord-området var det 9. januar et felles høringsmøte. Her var ulike myndigheter, aktører og interessegrupper til stede. Fra Naturvernforbundet var både fylkeslaget og lokallagene i Sandnes og Strand representert på møtet som fant sted på Lysefjordsenteret ved Oanes.

Inntrykket fra høringsmøtet er at interessene og motivene for dette naturområdet spriker mye og at naturen fort kan bli taperen når det skal satses på utvikling og tilrettelegging av Lysefjord-området. I dag er mye av turistsatsingen knyttet til Preikestolen. Nye planer og enda mer turister kan fort sette naturen i urørte deler av dette området under sterkt press.

Lederen av rådet for denne fylkeskommunale planprosessen, Høyre-politiker Erlend Jordal, åpnet høringsmøtet med å si at planen skal åpne flere muligheter enn den skal lukke. Han la til at han ønsket en million flere besøkende til dette området.

Flere av dem som fikk komme med innspill under møtet påpekte at planen inneholdt mange runde formuleringer rundt bærekraft, uten at dette ble konkretisert. Daglig leder Preben Falck i Stavanger Turistforening var blant dem som reagerte på planens omtale av bærekraft. Han satte samtidig fram ønske om en ny turstitrasé på deler av fotturen som går rundt Lysefjorden. Turistforeningen vil også ha sykkelløype mellom Songesand og Lysebotn.

Oppfyller krav til nasjonalpark

Fra Naturvernforbundet i Rogaland ble det i møtet pekt på at Miljødirektoratet i 2021 konkluderte med at Preikestolen- og Lysefjord-området tilfredsstiller alle vilkår for nasjonalpark, både geografisk og naturtypisk og i tråd med naturmangfoldloven. 

I planforslaget til fylkeskommunen står det at vern vil føre til «rådighetsinnskrenkninger på utvikling og forvaltning» og at det ikke er grunnlag for å etablere nasjonalpark for hele Lysefjorden. Naturvernforbundet mener at en plan som dette bør si noe positivt om mulighetene for nasjonalpark. Vern kan også være et godt virkemiddel til å hindre støyende aktiviteter i området, som eksempelvis turisttrafikk med helikopter. Med de utbyggings- og utviklingsplanene som foreligger for Preikestolen- og Lysefjord-området kan vi få en regionplan som spenner bein for opprettelsen av Rogalands første nasjonalpark i det som er et av Norges flotteste og mest attraktive naturområder.

Bekymret for naturverdiene

Mange av innspillene som ble lagt fram under høringsmøtet handlet om vekst og utbyggingsplaner i ulike former, blant annet stier. Nærmest Naturvernforbundets syn på denne regionplanen var det som Miljødirektoratet og Statsforvalteren i Rogaland uttrykte. Begge uttrykte bekymring for naturverdiene i Preikestolen- og Lysefjord-området. Økt turistbesøk og nye turløyper kan medføre mer ferdsel i områder utenfor stiene. Det kan øke belastningen på naturen og påvirke sårbare arter i området, blant annet villreinen som en ønsker tilbake til området. 

Statsforvalteren pekte også på at regionplanen legger opp til for mange nye destinasjoner og at veksten ikke bør skje inn i urørte naturområder.

Høringsfristen for denne planen er satt til 14. februar i år. Deretter skal høringsinnspillene bearbeides og planforslaget revideres, før det legges fram for fylkestinget for endelig behandling til sommeren.