
Erik Hammer (tv.) er ny styreleder for Naturvernforbundet i Rogaland (NiR) etter Hallgeir Langeland. (Foto: Erik Thoring)
Erik Hammer overtar som ny styreleder for Naturvernforbundet i Rogaland (NiR) etter Hallgeir Langeland. Det ble klart på årsmøtet tirsdag kveld.
I overkant av 30 medlemmer var til stede på årsmøtet som fant sted i Inge Stenslands hus på Mostun natursenter. Hallgeir Langeland meldte på forhånd fra om at tida var inne for å gi fra seg styreledervervet, som han har hatt helt siden 2014. Som ny styreleder ble Erik Hammer fra Stavanger valgt. Han har yrkesmessig bakgrunn fra ledende posisjoner innen blant annet konsulent- og industriselskaper. I tillegg har han vært involvert i lokalpolitikk for Venstre, og er i dag varamedlem i Stavanger bystyre og utvalg for klima og natur. Han er også leder for Eiganes og Våland bydelsutvalg og varamedlem i Lysefjorden Utvikling og Stiftelsen Preikestolen. Hammer har stor interesse for saker som er knyttet til naturvern.
Hallgeir Langeland fikk på årsmøtet applaus og ros for den jobben han har gjort for NiR gjennom en lang årrekke. Under Langeland tid som styreleder har fylkeslaget opplevd en kraftig utvikling med stor medlemsvekst. Rogaland passerte nylig 3000 medlemmer.

Hallgeir Langeland fikk overrakt en karikaturtegning.
Ut av styret gikk ellers Ellen Jepson, som også ble takket for innsatsen som styremedlem i fylkeslaget gjennom mange år. Hun har faktisk enda lenger fartstid enn Langeland. Jepson erstattes av Lena Forgaard, som rykker opp fra varaplass.
Det nye styret består av: Erik Hammer, styreleder (ny), Kjetil Nilsen (gjenvalg), Ingeborg Vrenne (ikke på valg), Wenche Skorge (gjenvalg), Hugh Clarke (gjenvalg), Lena Forgaard (opprykk fra vara). Varamedlemmer er Maria Sæbjørnsen (gjenvalg), Stein Johan Warland (gjenvalg), Else Marie Svanæs (gjenvalg) og Randi Storhaug (ny)
Valgkomiteen for 2025 består av Håkon Fossmark, Heidi Bjerga og Ellen Jepson.

Nytt styre. Disse skal være med på styremøtene framover. (Foto: Erik Thoring)
Uttalelser fra årsmøtet
Under årsmøtet ble det vedtatt tre årsmøteuttalelser, om ulike tema:
La vassdraga få fred!
Dei siste tiåra har det kome til over tusen små kraftverk i Norge. I kraftfylket Rogaland er allereie rundt 80 prosent av vasskrafta bygt ut, og snart er det knapt ein bekk eller elv i fylket vårt som ikkje er påverka av kraftutbygging. Nå, når også vassdragsvernet er blitt svekt av Stortinget, er det fare for at endå fleire små og større vassdrag kan bli lagt i røyr.
Sjølv om mange av dei nye kraftverka er små, og kvar for seg ofte kan byggjast utan større naturinngrep, er summen av desse alvorlege for naturen og kan truga det biologiske mangfaldet. Det kjem stadig nye søknader om småkraftverk i fylket vårt, og det er på tide at dei omfattande kraftutbyggingane blir vurderte i ein større samanheng, slik at vassdragsnaturen vår ikkje forsvinn bit for bit. Naturvernforbundet i Rogaland meiner at grensa er nådd for lengst.
Akvakulturvedtak må følges opp!
I fjorårets årsmøteuttalelse applauderte Naturvernforbundet i Rogaland det ambisiøse vedtaket til Stavanger kommune, og vi så modige politikere som våget å gå i bresjen for en ny og fremtidsrettet politikk for akvakultur. Det ble bestemt at Stavanger ønsket å bli pilotkommune for stimulering til konvertering mot utslippsfrie anlegg, på bakgrunn av den høye dødeligheten blant oppdrettslaks og den kritiske situasjonen for sjøørretstammene i Ryfylke.
Ett år seinere har vi ikke sett snurten av denne politikken, og vi etterlyser handling fra Stavanger kommune for å følge opp vedtaket.
Og det haster mer enn noensinne! Laksesesongen 2024 ble det fisket 75 tonn villaks, 33% mindre enn året før og det laveste fangståret noensinne. Flere av de store lakseelvene så seg nødt til å stenge fisket da innsiget av laks var rekordlavt. I tillegg rømmer det stadig oppdrettslaks. I 2024 rømte minst 100.000 individer fra ulike anlegg, og 9. februar rømte 27.000 laks fra ett enkelt anlegg i Dyrøy kommune. Nå må politikerne kreve at kommunen følger opp sitt eget vedtak og får fortgang i prosessen – før det for alvor er for sent.
Vindkraft – det er nok nå!
I 2024 feiret vi at videre utredning av vindkraft på Gilja og i Sirdal (Skreå og Bergeheia) ble stoppet. En langvarig innsats mot vindkraft ble endelig belønnet med seier til naturen. Men fortsatt dukker det opp nye utbyggingsforslag i fylket vårt og dette utgjør en stor trussel mot det som er igjen av natur.
Vi ser et mønster der utbyggere sikrer seg grunneieravtaler før planene blir offentlige. Så lenge områder ikke vernes eller kommuner gjør prinsippvedtak, vil det være et kontinuerlig press mot nye vindkraftprosjekter i Rogaland. Vi må derfor fortsatt kjempe mot dette. Det ER nok nå!
Både vakkert og stygt
Etter selve årsmøtet var det et lærerikt foredrag av Erling Svensen, med temaet: Lær mer om Norges utrolige undervannsverden og hva som skjer hvis vi ikke oppfører oss? Bildene til undervannsfotografen fra Egersund viste hvor flott naturen under vann kan være, men også hvordan sjøen ennå brukes som søppelplass på ulike måter.

Erling Svensen viste fram flere ulike bilder av hvordan det ser ut nede i fjordene våre.