Velg en side
  1. Hjem
  2. Nyhetene
  3. 50 år siden Alternativ Oljedebatt i Stavanger

50 år siden Alternativ Oljedebatt i Stavanger

Det er ikke bare ONS som fyller 50 år i år . Det gjør også Alternativ oljedebatt (AOD). Mens førstnevnte lever i beste velgåend,  kastet AOD kortene etter det siste arrangementet i 1978.

Aktivister fra Natur og Ungdom brakte budskapet ut til byens noe skeptiske innbyggere.

Aktivister fra Natur og Ungdom brakte budskapet ut til byens noe skeptiske innbyggere.

Det var Naturvernforbundets fylkeslag, den gang Rogaland Naturvern, som fikk ansvaret for å gjennomføre den alternative oljedebatten i 1974. Stavanger-mannen og Unge Høyre-politikeren Helge Ole Bergesen var vår frontfigur. Sett i etterkant er det imponerende hva et lite fylkeslag klarte å organisere i løpet av noen få hektiske måneder. Mens oljenæringen hadde penger i bøtter og spann, måtte AOD satse på de frivillige. Aktivister fra Natur og Ungdom stilte opp og viste godt igjen i bybildet. Bønder fra by og bygd bidro med praktisk hjelp og økonomisk støtte. Bøndene kjente allerede presset fra oljenæringen. Distriktene tapte arbeidsplasser og i byen ble matjorda bygd ned.

 

 

Erik Dammann fylte Misjonshallen til siste stol.

Erik Dammann fylte Misjonshallen til siste stol.

Men framfor alt var  det en reklamemann og leder av en ny folkebevegelse, Erik Dammann, som ble møtt med størst  interesse fra byens unge. Han hadde året før stiftet Framtiden i våre hender som raskt tente et gryende miljøengasjement i befolkningen. Dammann hadde bestilt byens største forsamlingssal i Misjonshallen,  i nåværende Arkaden kjøpesenter. Den salen var kristenfolket i stand til å fylle, men hva med en miljøbevegelse i startgropa? Og kunne et folkemøte med tittelen ”Skal oljeinntektene lindre verdens nød eller forsterke våre egne overflodsproblemer?” friste Stavanger-folk ut av stuene og inn i Misjonshallen?

Det holdt i massevis! Salen som rommet 800 tilskuere ble fylt til trengsel. Publikum fikk høre Dammann og professorene Arne Næss og Torolf Rafto med kulturelle innslag fra Birgitte Grimstad og humorparet Totto Osvold og Bjørn Sand (Stutum).

 

AOD-general Helge Ole Bergesen (bakerst) ble  bortvist fra messeområdet av politiet og måtte stå i en vegskråning ved St.Svithun gymnas da kronprins Harald ankom ONS i 1974.

AOD-general Helge Ole Bergesen (bakerst) ble bortvist fra messeområdet av politiet og måtte stå i en vegskråning ved St.Svithun gymnas da kronprins Harald ankom ONS i 1974.

Alternativ oljedebatt var uønsket på messeområdet til oljefolket. Forsøk på vise kronprins Harald at det fantes en bakside av medaljen ble bestemt avvist av politiet. Demonstranter ble bortvist og henvist til en krattskog nesten ute av syne for kronprinsen og andre notabiliteter.

 

Men ingen kunne hindre AOD i å leie gymsalen på St. Svithun videregående skole, et steinkast fra ONS-messen. Der benket 300 tilhørere seg for å høre en politisk debatt om hva vi vil med olje-Norge. Her stilte forskere og sentrale politikere til debatt, blant andre  Berge Furre (SV), Bjørn Skogstad Aamo (A), Egil Aarvik (Krf) og professor Thomas Chr. Wyller.  Utvinningstempoet var det sentrale temaet: Hva skjer om vi går for fort fram? Øker risikoen for ulykker og oljesøl? Blir andre næringer tappet for arbeidskraft? Blir fiskeriene skadelidende? Og skal vi bare bruke oljepengene på oss sjøl?

 

Alternativ Oljedebatt kom til Stavanger på et tidspunkt da det politiske engasjementet i befolkningen tok fyr. Men ville det vare? To år seinere, i 1976, var Norges Naturvernforbund på banen og tok ansvaret for Alternativ Oljedebatt i Stavanger. Arrangementene ble doblet, økonomien forsterket og fotsoldatene flere. Hver dag utkom rykende ferske konferanseaviser ”Alternative Oljetanker ” og ”Eco”, sistnevnte redigert av aktivister som kom i ens ærend fra Friends of the Earth i USA.

I 1977 skjedde det som miljøvernerne hadde fryktet: en utkontrollert utblåsning fra oljeplattformen ”Bravo ” på Ekofiskfeltet. I 18 dager strømmer tusenvis av tonn olje fritt ut på havet før amerikanske spesialister klarte å temme den løpske oljebrønnen. Men oljebransjen kom raskt til hektene. I 1978, da AOD ble arrangert for tredje gang, gikk lufta ut av  ballongen i miljøleiren. Bravo-ulykken hadde ikke klart å mobilisere motstanderne og oljetoget rullet ufortrødent videre nordover. Forsøket på å stanse oljeborerne ved 62 breddegrad hadde mislyktes.

Hovedbildet: Godt besøkt paneldebatt i gymhallen på St.Svithun gymnas. Vi drar kjensel på Berge Furre, Thomas Chr. Wyller, Helge Ole Bergesen, Bjørn Skogstad Aamo og Egil Aarvik.

Alle foto Naturvernforbundet i Rogaland

 

Forrige nyhet

Full rulle på Mostun i sommer!

2. august 2024

Sommertilbudet vårt på Mostun har vært godt besøkt i sommer, og både barn og voksne elsker tilbudet!

Neste nyhet

Kom på konsert med Herborg Kråkevik

20. august 2024

Gode naturvener! I dag har me gleda av å invitera dykk til konsert med sjølvaste Herborg Kråkevik. Ho kjem til Nesflaten grendehus i Suldal laurdag 31.august i høve det nasjonale Vassdragstreffet som skal haldast i Suldal og Røldal denne helga.