Mostun natursenter
Henrik Ibsens gate 59, 4021 Stavanger, Norge
Sagn og myter om kampesteiner
Før – da nåværende Stavanger var et åpent kulturlandskap dominert av lynghei, myr og beiteland var flyttblokkene (kampesteinene) synlige elementer i landskapet. Mange av flyttblokkene hadde også en funksjon – som grensesteiner mellom gardsbruk eller jordbruksteiger. Og i noen tilfeller også brukt som skjul for husdyr i et treløst landskap. Til noen flyttblokker er det knyttet sagn og myter, fortalt fra generasjon til generasjon.
En registrering gjort av Naturvernforbundet viser at langt de fleste store flyttblokkene i Stavanger er av bergarten fyllitt. Fyllitt er en dominerende bergart i kommunen og fyllittsteinene kommer fra vårt nærmiljø. Flyttblokker som består av harde bergarter som f.eks. granitt, har blitt fraktet med isbreen fra Ryfylke eller med ishavsstrømmen fra øst-Norge. Flyttblokkene ble spredt utover landskapet på Jæren da isbreeen smeltet for 10-12 000 år siden.
Mange flyttblokker er historie. Sprengt og fjernet fra overflaten etterhvert som byen trengte byggegrunn. Eller fjernet fordi steinen lå i veien for bondens maskiner. Andre flyttblokker er der fortsatt, men skjult av skog, busker og kratt. Over 160 flyttblokker som erager minst tre meter ver bakken finnes i Stavanger – de fleste i byens friområder.
Fire flyttblokker er i dag som naturminner etter naturmangfoldloven: Knutmannsteinen på Byhaugen, Klovsteinen på Stokka, Skrefsrudsteinen på Storhaug og en vandrestein i Rogalandsgaten. Svinasteinen på Ullandhaug inngår i et fredet område på Ullandhaug (fornminner) og er fredet etter kulturminneloven. I byens kulturminneplan inngår dessuten Ørnasteinen på Auglend, men uten lovmessig vern.
På dette kartet finner du bilder og tekst av alle registrerte flyttblokker i Stavanger: http://flyttblokk.no
Åpningstider Mostunkaféen
Søndager fra kl. 11.00 til 15.30
Mostun natursenter
Henrik Ibsens gate 59, 4021 Stavanger, Norge