Sett fra vårt perspektiv i Naturvernforbundet er svaret nei. Endringene skjer for sakte og de er ikke omfattende nok. Men det ville vært uutholdelig å jobbe i Naturvernforbundet om vi var ute av stand til å se og glede oss over lysglimtene. For de fins. I 2023 har engasjementet økt blant våre medlemmer. Vi har fått to nye lokallag, i Sandnes og Suldal. Lokallaget på Haugalandet har stått opp fra dvalen. Det betyr at flere stemmer deltar aktivt i det offentlige ordskiftet og det betyr at medlemmer får et tilbud og en arena de ikke hadde før.
Fylkeslaget i Rogaland er ulikt alle andre. Vi har ansvaret for fylkets eneste naturinformasjonssenter på Mostun og vi har ansvaret for det nasjonalt autoriserte besøkssenteret for våtmark på Jæren. I år har vi undervist over 2000 skolebarn og ungdom. Kunnskap og engasjement blant de unge er helt avgjørende når de seinere i livet skal ta store og små beslutninger som har betydning for en grønnere framtid. Antallet besøkende på Mostun, Kvassheim og Orre har økt med 15 prosent sammenliknet med fjoråret, fra 8 600 til 10 000. Det er en vekst vi liker!
De politiske seirene står ikke i kø. Men noe kan vi glede oss over. For eksempel at det ikke blir bygd oppdrettsanlegg i det fuglerike farvannet ved Alstein, at Stavanger har opprettet tre store hummerfredningsområder og at tre nye skogreservater er snart klare for vernevedtak. Og kanskje vel så viktig er «naturopprøret» i befolkningen som har resultert i flere motstandsgrupper over hele fylket. Det tvinger utbyggere og politikere til å ta mere naturhensyn. Og så kan vi på sikt håpe at naturskadelige prosjekter rett og slett ikke blir fremmet.
Hovedbildet er fra humleundervisning på Orre i høst, og mørke skyer til tross gis det tommel opp!
Øvrige bilder er fra undervisningssituasjoner på Kvassheim og Mostun
Tema biologisk mangfold på Kvassheim
Trekkfuglundervisning på Mostun